Holandský řízek
Bůček očistíme a zbavíme kůže. Pokud je třeba, odstraníme z bůčku zbytky kostí a křupavky. Připravené maso nakrájíme na dílky, které se vlezou do masového strojku (případně mlýnku). Bůček lze klidně nahradit vepřovou plecí nebo kýtou. Nasekané maso osolíme, smícháme s mlékem. Misku překryjeme fólií, aby do ní nevnikal vzduch a maso necháme v lednici uležet. Zatím si nastrouháme sýr a připravíme trojobal z mouky, vejce a strouhanky. Do uleženého masa vmícháme sýr, podle chuti směs opepříme a okořeníme muškátovým oříškem. Pak z ní tvarujeme oválné placičky. Placičky postupně obalujeme v mouce, vejcích a strouhance. V pánvi si rozpálíme olej a obalené holandské řízky smažíme z obou stran dozlatova. Vhodnou přílohou jsou brambory v jakékoliv úpravě s lehkým zeleninovým salátem.
Ingredience:
1 dl mléka
550 g mletého vepřového boku
200 g tvrdého sýru
olej na smažení
mletý černý pepř
sůl
muškátový květ
strouhanka
hladká mouka
2 vejce